×

×

☰ menu

Webinar ENZuid: Energietransitie in de chemie, maakindustrie en agro

23-03-2020

Graag nodigen we u namens ENZuid uit om deel te nemen aan de webinar op donderdag 26 maart van 13.30 tot 15.00 uur. Het thema is Energietransitie in de chemie, opschalen innovaties en kansen voor nieuwe business in de maakindustrie en agro. Met presentaties van Arnold Stokking, directeur van Brightsite en gevraagd als aanjager door ENZuid, en de gedeputeerde Anne-Marie Spierings van Noord-Brabant.


Datum en tijd van de livestream
26 maart 2020, 13.30 – 15.00 uur

De livestream is hier te volgen.

Tijdens de webinar kunt u via Whatsapp reageren en vragen stellen.

Nederland staat voor een grote opgave om klimaatdoelstellingen concreet invulling te geven. Zo is 50% reductie van CO2-emissies voor de procesindustrie een uitdaging van omgekende omvang. Samenwerking tussen chemie-clusters van Limburg, Brabant en Zeeland en met andere sterke clusters in Zuid-Nederland (maakindustrie, agro- en recyclingsector) kan de energietransitie versnellen. Bovendien kan het leiden tot nieuwe bedrijvigheid in de diverse – toeleverende – sectoren.

Drie opgaves staan centraal:

CO2-neutraal maken van de processen (o.a. door elektrificatie, groen gas, biomassa en recycling)

Circulariteit: nuttig hergebruik binnen het proces, met zo weinig mogelijk energieverlies

Vergroenen van grondstoffen, ter compensatie van onvermijdbare verliezen in het circulaire proces


Een oorspronkelijke werkbijeenkomst in Heeze is vanwege de coronacrisis nu online. Het belangrijkste doel is te komen tot een gezamenlijke visie op een effectieve samenwerking tussen de regio's en clusters. Waar liggen de kansen? Wat zijn knelpunten die gezamenlijk aangepakt kunnen worden?

Deze aanpak op het bovenstaande thema en de webinar is een intiatief van het Economisch Netwerk Zuid-Nederland (ENZuid), het strategisch samenwerkingsverband van de acht triple helix regio's en drie provincies in Zuid-Nederland.

We hopen u aanstaande donderdag tijdens de webinar te ontmoeten.